Produkty sojowe

Czy produkty sojowe są zdrowe?

Co można zrobić z soi

Soja jest jednym z produktów białkowych, bardzo znanych, oprócz soczewicy i ciecierzycy. Jeśli jest uprawiana ekologicznie, wówczas ma wiele cennych właściwości. Można ją przyrządzać na wiele różnych sposobów, jest bardzo dobra w smaku, sycąca i przede wszystkim odżywcza. Soję można kupić w ziarnach i wówczas należy ją namoczyć w zimnej wodzie przez całą noc, a następnego dnia ugotować. Tak przygotowana soja nadaje się idealnie do zrobienia past kanapkowych, kotletów obiadowych, a także na sałatkę roślinną. Doprawia się ją podobnie jak ciecierzycę, czyli solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, natką pietruszki, cebulką oraz znaną pastą tahini, jeśli ktoś lubi mocny smak. Soja jest sprzedawana w opakowaniach 500 gramowych za około 5 złotych, ale można kupić ją w większych ilościach. Przepisy na domowe produkty z soi znaleźć można praktycznie wszędzie, a jest ich sporo. Są bardzo różnorodne, a większość dotyczy diety wegetariańskiej. Bardzo często pojawiają się sałatki warzywne, kotlety sojowe, mleko sojowe domowej roboty, hummus z soi, zupy z soją, a nawet pasztety z soi. Na targach zdrowej żywności można skosztować ciekawe, wymyślne przekąski z soi, dzięki czemu nadaje się jej zupełnie nowy smak.

Gotowe produkty z soi


Soja jest powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym, dlatego tak często promowana i oferowana klientom. Kiedy produkty roślinne stały się modne, to soja była pierwszym z nich, z której sporządzone gotowe wyroby. Na półkach sklepowych jest całe bogactwo gotowych dań i napojów z soi, za bardzo przystępną cenę. Dla osób zapracowanych są one gotowym daniem obiadowym, śniadaniowym czy deserem. Najpopularniejsze produkty sojowe to kotlety, które wystarczy chwilę pogotować, a potem w jajku i panierce usmażyć na patelni, doprawiając do smaku po swojemu. Kolejny znany produkt to mleko sojowe, które doskonale zastępuje mleko krowie i może być dolewane do kawy, do kakao, do kawy zbożowej, a także jako baza zup mlecznych, z płatkami, musli, czy bakaliami. Z mlecznych specjałów bardzo smakowite są również desery sojowe, podobne do jogurtów, o konsystencji budyniu. Do wyboru są smaki waniliowe, czekoladowe, służące jako przekąska na lunch lub na szybkie śniadanie w pracy. Niedawno pojawiły się także kiełbaski sojowe, dla osób, które rezygnują z jedzenia mięsa. Ważne jest to, aby w większości składu faktycznie była to soja niemodyfikowana genetycznie. Coraz więcej przekąsek naturalnych słodkich i słonych także zawiera soję w składzie. Dzięki temu można mieć dietę, a jednocześnie poczucie że są to zdrowe słodycze. Najwięcej produktów sojowych znajduje się w sklepach ze zdrową żywnością.

Background obraz autorstwa topntp26 - www.freepik.com